Kendi sigarasını sarmak isteyenlere öncelikle belirtmek
isterim ki, DRUM vs gibi isimlerle satılan ithal tütünleri boşverin. Yıllardır
hepsini deneyen birisi olarak Adıyaman Çelikhan tütünü üzerine tütün yok.
Ayrıca bu tütünlerin raf ömrünü uzatmak için çeşitli katkı maddeleri
kullanılmaktadır ki zaten zararlı olan sigarayı iyice ölümcül hale getiriyor.
Adıyaman tütünü nasıl anlaşılır?
Tütün alırken “test içimi öncesi” ve “test içimi” olarak
ikiye ayırıyorum.
TÜTÜN TEST İÇİMİ ÖNCESİ
Renk: Adıyaman tütünü genellikle koyu sarı renginde olur.
Ancak bu genel kural değildir. Farklılık gösterebilir. Sapsarı da olmayacak,
olursa kükürtlüdür. Liflerin arasında yeşil renkli liflere rastlıyorsanız o
tütün o senenin tütünüdür.
Kaba olmalıdır: Tütün, kütük gibi sertleşmiş ve hatta
taşlaşmış olmamalıdır.
Toz oranı: Yüksek olmamalıdır. Bunu anlamak için tütün
çuvalının alt katmanlarını kendiniz inceleyeceksiniz. Her tütünden bir miktar
toz çıkar ama fazla olmamalıdır. Oran nedir derseniz; kendiniz karar
vereceksiniz… Sonuçta toz atıktır. İçimi kötüdür içilmez. Ne kadarına musamaha
gösteriyorsanız o kadar olacak. Ben bir tutam tütün salkımını elime alıp
salladığımda fazla toz dökülmemesini isterim. Ayrıca yukarıda belirttiğim gibi
tütün, kütük gibi sertleşmiş olmamalı ki toz oranını anlayabilesiniz. Kaya gibi
olmuş tütünün toz oranı çok yüksek oluyor genellikle.
Damar oranı: Tütün de damar fazla olmamalıdır. Tütüne
baktığınızda kesit olarak geniş kısımlar görürsünüz. onlar damardır. Yaprak
ince olur. Damar ise daha geniş ve sanki odunu ince ince dilimlemiş gibi bir
görüntüsü olur. Yetiştirilirken fazla sulanan tütün damarlı olur ve içimi iyi
olmaz.
Kıyım: kişisel tercihe göre değişir. Ben orta kıyım tercih
ediyorum. Bu sayede, sarılan sigara daha kaba olup arada daha fazla hava
kaldığı için içimi de daha hafif ve güzel oluyor. Ayrıca yanması da güzel
oluyor. Çok kalın kıyım tütünün yanması biraz daha zor oluyor ve ayrıca sert
oluyor. İnce kıyımda ise toz oranı çok oluyor. Ancak tabi her zaman istediğimiz
şekilde bulamıyoruz. Diğer özellikler istediğim gibi ise kıyım konusu göz ardı
edilebilir bana göre. İnce, orta, kalın kıyım ise literatürde şöyle geçiyor;
İnce kıyım 0,50-0,65 mm ,
Orta kıyım 0,70-0,85 mm ,
Kalın kıyım 0,90-1,00 mm… Zamanla bunlara gözleriniz alışıyor. Cetvel
vasıtasıyla ölçmeye gerek yok
Koku: Burada duman kokusundan bahsetmiyorum. Sarılmadan,
kıyılmış haldeki kokusundan bahsediyorumm. Literatürde kıyılmış haldeki kokusu
ile duman kokusu farklı değerlendirilir. Adıyaman Çelikhan tütünü bal gibi
kokar. Bence en önemli özelliği budur. Tütün çuvalına burnunuzu eğdiğinizde
buram buram bal kokusu alırsınız.
Nem oranı: Satın
alırken çok fazla nemli ya da çok kuru olmamalıdır. Çok nemli tütün çabuk
bozulur. Kurusu ise sarılmaz dağılır. Her ikisi de içime olumsuz etkiler.
Tütünün gerçek tadını almanıza engeldir. Özellikle kuru tütün acı olur. İdeal
nem oranının en pratik anlama yöntemi, bir miktar tütünü avucunuza alın sıkıp
bırakın eski haline dönüyorsa ideal nem oranı budur. Hamur gibi sıktığınız
şekilde kalıyorsa fazla nemlidir. Kuru tütünü zaten avucunuza alınca
anlarsanınız kıtır kıtır olur.
TEST İÇİMİ
Tütün seçimi yaparken yukarıda saydığımız kurallar genel
kurallar olmasına rağemen nihai kararı mutlaka içim testi yaparak vermelisiniz.
Zaten işin uzmanları da böyle yapıyor. Bu konuda literatürde çok geniş içerik
bulunmaktadır. Hepsini araştırmış ve uygulamaya çalışmış birisi olarak kendi
pratiklerimle aşağıdaki şekilde özetliyorum.
Test içimi yaparken
Sigara ısınana kadar ilk birkaç nefesi dışarıya üfleyeceksin
içine çekme. Sigaranın dörtte biri yandıktan sonra tütünü denemeye başlayın.
Acele etmeden sakin sakin ve farkında olmaya çalışarak
içeceksin.
Aç karnına içim yapmayacaksın.
İçime başlamadan önce bir bardak su ile ağzındaki diğer
tatları temizleyeceksin. Birden fazla tütün deneyeceksen, her tütün değişiminde
tekrar aynı şeyi yapacaksın. (su dışında meyva suyu vs kullanmayacaksın)
Katran oranı yüksek olmamalıdır. Ben bunu eczanelerde
satılan sigara filtreleri ile yapıyorum. O filtrelerde katran biriktiği için az
çok katran oranını belirleyebiliyorum. en uygun katran oranını belirlerken yine
önceki tecrübelerinizden faydalanacaksınız.
Kül beyaza yakın açık gri olacak. Kaliteli tütünün en önemli
göstergesi budur. İyi yanan tütünün kül rengi beyaza yakın olur. Ne kadar açık
renkli ise o kadar iyidir. İyi yanmadan kömürleşen tütünlerin rengi koyu olur. Kül
ne kadar koyu ise o kadar kalitesizdir.
Deneyeceğiniz tütün çok nemli ya da çok kuru olmayacak.
Yoksa tütünün gerçek tadını alamazsınız, yanılırsınız.
Bir oturumda 4 çeşitten fazla tütün denemeyeceksin.
Birden fazla tütün deneyeceksen, denemek için sardığın
sigaraları sonuna kadar bitirmeyeceksin. Bitiriyorsan diğer tütüne geçmeden
önce 5-10 dk bekleyeceksin.
Duman kokusu, tiksindirici veya hoşa gitmeyen olmamalıdır.
Peki tütünü içiyoruz kendimize uygun olup olmadğını nasıl
anlarız? Bu soruya ancak kendiniz karar verebilirsiniz ancak ben size,
bakacağınız birkaç kriteri yazacağım;
Sertlik:
Lezzeti etkileyen en önemli faktördür. Nikotin oranı ile
doğru orantılıdır. Nikotin oranı arttıkça sertlik derecesi de artar. Tütünü
içerken elde edilen tatmin duygusuna ve ağızdaki(bünyedeki) fizyolojik etkisine
bakılır. Tatmin duygusu ne kadar düşük ve fizyolojik etkisi ne kadar az ise
tütün o kadar hafiftir. Yine başka bir ifade ile tatmin duygusu ne kadar üst
seviyede fizyolojik etkileri fazla ise tütün o kadar serttir. Fizyolojik
etkiler nelerdir derseniz; doygunluk
hissi en temel etkidir. Ama bazı tütünler o kadar serttir ki insanın midesini
bile bulandırır vucudunu birkaç dakikalığına allak bullak eder. Sertlik
dereceleri literatürde şöyle sınıflanır; hafif (yavaş) tütünde nikotin oranı %1
in altındadır, normal (tok) tütünde nikotin oranı %1 civarındadır, sert tütünde
nikotin oranı %1 in üzerindedir.
Benim tercihim normal sertlikte tütün oluyor.
Tatlılık:
Bazı tiryakiler bunu pek göz önünde bulundurmaz. Ancak ben
dikkat ederim. İçim tatmininin yanında ağızda bıraktığı lezzete de önem
veririm. Tatlılık kısaca karbonhidrat (şeker) oranı ile ilgilidir. Test
ederken, dumanı ciğerlerinize çekmeden ağızda 5 saniye kadar tuttuktan sonra
dışarıya bırakırsınız ve dil üzerinde buraktığı tatlılık oranını incelersiniz.
Literatürde çok tatlı (şeker oranı %12 ile %15 arası) dan, acıya (şeker oranı
yok denecek kadar az) kadar giden oranlardan bahsedilir. Bu konuda tam
istediğimiz şekilde tütünü bulmak mümkün olmuyor tabi. Ancak ağızda hoş bir
etki bırakacak ve bu konuda beni tatmin edecek kadar bir tatlılık ararım. Siz
de kendi deneyimlerinizle bu oranı belirlemelisiniz.
Yakarlık:
Boğazda ve ciğerlerde ortaya çıkan yanma hissidir. Nikotin
oranı düşük, fazla şekerli ve tatlı içimli tütünlerde kendini daha belirgin
gösterir. Buraya dikkat, alacağınız hafif tütün büyük ihtimalle boğazınızı ve
ciğerlerinizi çok yakacağı için size sertmiş gibi gelecektir. Sertlik ile
yakarlık farklı şeyleridir ve ters orantılıdır. Yani sertlik oranı düşük (düşük
nikotinli) tütün, büyük ihtimale hem boğazınızı yakar hem de gerekli tatmini
vermez. Her zaman böyle olmasa da bazen istisnaları da olsa durum genellikle
böyledir. Yani tütüncüden en hafif tütünü isteyip, sonra da “bu boğazımı
yakıyor çok sert” derseniz yanlış yaparsınız.
Son olarak satın alım miktarı konusunda öneride bulunayım. 1
kilodan 50 paket, yani 5 karton sigara çıkar. 1 aylık tütün ihtiyacınızı
almanızı tavsiye ederim. Daha fazla ya da daha eksik değil. Az alırsanız beğendiğiniz o tütünden tekrar
bulma şansınız olmayabilir. Yan yana olan iki tarlada yetişen tütünler bile
farklılık gösterebiliyor. Fazla alırsanız saklama konusunda sorun
yaşayabilirsiniz.
SLOGANIMIZ İSE;
TÜTÜN SAĞLIĞA ZARARLIDIR. AKCİĞER KANSERİ YAPAR, ÖLDÜRÜR,
ÖLDÜRMESE BİLE SÜRÜNDÜRÜR. BU NEDENLE
İÇMEMEK EN DOĞRUSUDUR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder